Auris Fortaal Aurislogo

Deel dit artikel


Bezoek aan het Rijksmuseum

Na weken praten over de Gouden Eeuw, spreekbeurten voorbereiden en filmpjes kijken gingen we met de groepen 6,7 en 8 een kijkje nemen in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Met alle kinderen in de bus is natuurlijk al een feestje.

We stapten vlak bij het museum uit en kregen daar met onze klas een rondleider toegewezen.
We hadden geluk, want wat was dit een leuke man, hij kon heel goed en op een leuke manier vertellen en maakte veel grapjes tussen door.

Zo begon hij al met de uitleg van alle linten die voor de schilderijen hingen en alle bewaking,  je mocht echt niet je hand of hoofd over het lint heen anders werd hij afgehakt..
De kinderen keken even verbaasd, maar gelukkig zei hij al snel dat het natuurlijk een grapje was. De rondleider had een tas bij zich waar gedurende de rondleiding elke keer wat uit kwam.
De kinderen waren allemaal geboeid aan het luisteren af en toe kregen ze een opdracht bijv.
Er hing een schilderij van een vader en zoon, het schilderij van moeder hangt in een ander museum, hou zou de moeder eruit zien? De kinderen moesten dit tekenen op een kaart. Daarbij kregen we ook uitleg wat je allemaal kon zien op het schilderij. Ook kregen de kinderen een onderdeel uit het poppenhuis, ze moesten kijken of ze het konden vinden.
Bij het VOC schip mochten ze aan kruiden ruiken en kreeg ieder een stukje kaneel te proeven.

Natuurlijk was het pronkstuk de Nachtwacht. Eerst kregen de kinderen informatie over de Nachtwacht, daarna hebben we een foto gemaakt met de klas. Iedereen moest iemand in zijn hoofd nemen van het schilderij en zo gaan staan.

We hebben 1,5 uur rond gelopen en het was echt heel boeiend, het was vooral leuk omdat we in de klas al veel hadden besproken en er dus voor de kinderen veel herkenning was.

Ook kwamen sommige kinderen het onderwerp van hun spreekbeurt tegen.
Zelfs op de weg door Amsterdam kwamen we de herenhuizen tegen die we met handvaardigheid hebben gemaakt, met trap en klokgevels.

Groep 8

Hieronder een aantal foto's van ons bezoek